Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning vid Arktis

Forskare från Göteborgs universitet medverkar i flera olika expeditioner till Arktis för att undersöka klimatförändringar och processer i området.

SWERUS-C3 - expedition i Arktiska oceanen

Sommaren 2014 deltar ett tiotal forskare från Göteborgs universitet deltar i forskningsexpeditionen SWERUS-C3, en internationell forskningsexpedition med isbrytaren Oden i Arktiska oceanen. Forskarna kommer bland annat att studera utsläpp av metan som ligger lagrat i permafrosten på havsbottnen och kolets transportvägar i havet och isen.

Bland forskarna från Göteborgs universitet finns marinkemisten och professorn Leif Anderson och Göran Björk, professor i oceanografi. Sammanlagt kommer ett 80-tal forskare, i ett svensk-rysk-amerikanskt samarbete, bland annat studera klimatförändringar och hur Arktis bildades.

SWERUS-C3 inleds i Tromsö i Norge 6 juli 2014 och pågår i närmare 100 dagar.

Resebrev från våra deltagare i SWERUS-C3

Läs mer om SWERUS-C3 och se bilder från expeditionen >>

Expedition till Svalbard augusti 2014

Den snabba avsmältningen av is och snö i Arktis leder till en snabb uppvärmning av Arktis, men påverkar även klimatet på lägre breddgrader. Vid en uppvärmning av jorden sker uppvärmningen inte jämnt - för de norra delarna innebär en medeluppvärmning av jorden på 1 grad cirka 3-4 grader.

Forskarna Anne Hormes, Hans Linderholm och Mauricio Fuentes vid institutionen för geovetenskaper medverkar i ett internationellt samarbetsprojekt för att dels studera landhöjningen efter den senaste istiden, och dels rekonstruera klimatet i Arktis under de senaste årtusendena.

Under början av augusti 2014 kommer expeditionen att genomföras. Syftena är att dels försöka få en klarare uppfattning om avsmältningen av den senaste inlandisen och den efterföljande landhöjningen, samt att försöka sätta dagens klimatförändringar i Arktis i ett flertusenårigt perspektiv.

Expeditionen kommer att besöka Sør-Svalbard men också de avlägsna öarna Kongsøya and Hopen och deltagarna, som är från Sverige, Norge och USA, kommer att färdas med segelbåten S/Y Aleiga.

Resebrev från Svalbard: Fler isbjörnar än människor

Expedition till Svalbard juni 2014

Vid en uppvärmning av jorden sker uppvärmningen inte jämnt - för de norra delarna innebär en medeluppvärmning av jorden på 1 grad cirka 3-4 grader.

Forskarna Sam Fredriksson och Ardo Robijn vid institutionen för geovetenskaper medverkar i ett europeiskt samarbetsprojekt för att studera värmeutbytet mellan norra Atlanten och Arktis i djuphavssundet mellan Svalbard och Grönland.

Under början av juni 2014 kommer en mätexpedition att genomföras. Syftet är att förstå såväl nuvarande som historiska förhållanden och genom detta kunna förstå vad som kan hända framöver.

Expeditionen ger sig av med det norska forskningsfartyget G.O. Sars till Framsundet utanför Svalbard, och deltagarna är från Italien, Polen, Tyskland, Norge och Sverige.

Resebrev från våra deltagare i Svalbard

Tredje resebrevet: "Vi har satt ut våra mätriggar och lämnar Svalbard för denna gång", 17 juni 2014

Andra resebrevet:"Vi har nu nått Svalbard och mätningarna har påbörjats", 10 juni 2014

Första resebrevet: "På tidsresa utanför Svalbards kust", 28 maj 2014

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?