Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SWERUS-C3

Ett tiotal forskare från Göteborgs universitet deltar i forskningsexpeditionen SWERUS-C3, en internationell forskningsexpedition med isbrytaren Oden i Arktiska oceanen. Forskarna kommer bland annat att studera utsläpp av metan som ligger lagrat i permafrosten på havsbottnen och kolets transportvägar i havet och isen.

Bland forskarna från Göteborgs universitet finns marinkemisten och professorn Leif Andersson och Göran Björk professor i oceanografi. Sammanlagt kommer ett 80-tal forskare, i ett svensk-rysk-amerikanskt samarbete, bland annat studera klimatförändringar och hur Arktis bildades.

Expeditionen genomförs under sommaren 2014 och kommer att pågå i närmare 100 dagar. Den inleds den 6 juli i Tromsö i Norge och Oden färdas längs med den ryska ishavskusten till Barrow i Alaska.
Omkring den 20 augusti genomförs ett byte av forskare och besättning i Barrow, och expeditionens andra etapp inleds. Rutten tillbaka till Skandinavien går över Lomonosovryggen, en undervattensbergskedja i närheten av Nordpolen, och expeditionen beräknas åter i Tromsö den 4 oktober.

De övergripande forskningsfrågorna berör sambanden mellan klimat, kryosfär och kol, därav namnet C3 (climate, cryosphere, carbon). Forskarna ombord på isbrytaren Oden kommer bland annat från Stockholms och Göteborgs universitet samt från Russian Academy of Sciences (RAS), International Arctic Research Center (IARC) och Rice University.

Isbrytaren Oden är en unik forskningsplattform och med Polarforskningssekretariatets logistikstöd ges SWERUS-C3 en unik möjlighet till avancerad forskning i svårtillgängliga områden. Forskningen har gjorts möjlig tack vare anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Foto på isbrytaren Oden: Thorsten Mauritsen.

Tidplan

6 juli 2014: Isbrytaren Oden lämnar Tromsö.
20 augusti 2014: Byte av besättning och forskare i Barrow, Alaska.
4 oktober 2014: Isbrytaren Oden är tillbaka i Tromsö.

Artiklar om SWERUS-C3

Med isbrytaren Oden på forskningsexpedition
Lärare på forskningsexpedition till Arktis

Mer information om SWERUS-C3

Information på Polarforskningssekratariet
Information hos Stockholms universitet

 

Bildspel

Klicka på bilderna för att se ett bildspel från expeditionen.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-07-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?