Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Krokodilexpedition i Sydafrika

SWEDEcroc-projektet kommer att under hösten 2013 åka till Sydafrika och genomföra de första mätningarna någonsin på krokodiler som rör sig fritt i sin omgivning.

Den typen av mätningar har länge varit omöjlig men efter ett långt utvecklingsarbete finns i dag ett system som samtidigt kan mäta flera blodflöden och blodtryck samt hjärtfrekvens via EKG och temperatur i djur som kan röra sig fritt i sin omgivning.

Resebrev från SWEDEcroc-deltagarna

Om projektet SWEDEcroc

Initiativtagare till projektet är Michael Axelsson, professor i zoofysiologi vid Göteborgs Universitet. Genom att handplocka ett team av forskare, veterinärer och ingenjörer från Sverige, Danmark, Australien och USA hoppas han för första gången kunna utföra långtidsmätningar av blodflöden och blodtryck på krokodiler. Fem stora krokodiler kommer under sterila förhållanden instrumenteras med det unika specialtutvecklade telmetrisystemet. Operationerna kommer att äga rum på Wildlife Assignments International (WAI) utanför Johannesburg.

Djuren kommer sedan att släppas ut i ett stort inhägnat område med en stor damm och leva leva fritt under närmare fyra veckors tid då vi förutom de fysiologiska mätningarna även dygnet runt kommer att filma djurens beteende och mäta deras rörelsemönster och dykaktivitet. Med försöket hoppas vi äntligen kunna besvara hur djurvärldens mest avancerade hjärta verkligen fungerar och vilka fördelar detta eventuellt ger dessa djur.

 

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?