Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar utveckling

Begreppet hållbar utveckling skapades av FN:s världskommission för miljö och utveckling år 1987 och gavs följande definition: ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

Utbildning och forskning är vårt viktigaste bidrag till en hållbar utveckling. Göteborgs universitet erbjuder Sveriges bredaste utbud av utbildningar inom miljö och hållbar utveckling. Vi forskar inom ett stort antal ämnesområden som relaterar till olika dimensioner av hållbar utveckling.
 

Fakultetens miljöarbete

Naturvetenskapliga fakulteten arbetar strukturerat och långsiktigt med miljö- och hållbarhetsfrågor. Det praktiska arbetet drivs av miljösamordnare på institutionerna. Sedan mer än 10 år är vi miljöcertifierade.

Det finns en handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid universitetet och samtliga institutioner bidrar med aktiviteter i syfte att arbeta mot målen i handlingsplanen.

 

Agenda 2030- FN:s globala mål

Översiktlig bild av utbildning och forskning som bidrar till att förverkliga FN:s globala hållbarhetsmål. Baserad på sammanställning genomförd hösten 2017 vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Dekanen har ordet

"Världen står inför stora utmaningar när det gäller hållbar utveckling. Därför beslutade FN:s medlemsländer 2015 om en ambitiös utvecklingsagenda för att möta de ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska dimensionerna av hållbar utveckling. Utbildning och forskning är vårt viktigaste bidrag till en hållbar utveckling."

Mål 3: God hälsa och välbefinnande

Insatser för att främja hälsan hos världens befolkning är inte bara självklart av humanitära skäl utan kan också ses som en återinvestering i samhället. Hälsa berör många olika områden och påverkas av stora och små faktorer.

Mål 11: Hållbara städer och samhällen

En av Göteborgs universitets ambitioner är att verka i och för samhället, och urbana områden blir allt viktigare att studera. Inom den naturvetenskapliga fakulteten arbetar forskare och lärare aktivt med mål 11.

Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Alla levande organismer och deras livsmiljö bildar tillsammans ett ekologiskt system där djur och växter genom nära samverkan påverkar varandras livsmiljöer och omgivande betingelser. Biologisk mångfald hos olika ekosystem har visat sig betydelsefullt för jordens välmående och framtida utveckling.

Sidansvarig: Tanja Thompson |Sidan uppdaterades: 2017-12-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?