Vår utbildning och forskning bidrar till att förverkliga FN:s globala hållbarhetsmål

Världen står inför stora utmaningar när det gäller hållbar utveckling. Därför beslutade FN:s medlemsländer 2015 om en ambitiös utvecklingsagenda för att möta de ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska dimensionerna av hållbar utveckling. Utbildning och forskning är vårt viktigaste bidrag till en hållbar utveckling.

Om vår utbildning och forskning

Klimatförändringarna och dess konsekvenser är en av vår tids största utmaningar. Vår forskning handlar bland annat om att studera utsläpp av växthusgaser i atmosfären, hur dessa utsläpp påverkar klimatet och hur klimatförändringen påverkar människa och miljö. Vi studerar också urbaniseringens effekter och hur partikelutsläpp påverkar vår luftkvalitet. Klimatförändringarna och dess konsekvenser är en av vår tids största utmaningar.Två tredjedelar av jordens yta täcks av hav. Därför är många av våra utmaningar inför ett framtida hållbart samhälle kopplade till havet. Vår forskning handlar om allt från konsekvenserna av hur ökade utsläpp av koldioxid försurar och höjer temperaturen i världshaven, övergödning och syrebrist i kustnära områden, till vattenbruk och biologisk mångfald. Forskare världen över arbetar mot klockan för att kunna lösa en av mänsklighetens stora framtidsproblem – antibiotikaresistens. Vi är med och bidrar med ny kunskap i kampen mot spridningen av resistenta bakterier.

Göteborgs universitet erbjuder Sveriges bredaste utbud av utbildningar inom miljö och hållbar utveckling. Naturvetenskaplig utbildning är en av grundpelarna för att förstå hållbar utveckling och därmed kunna påverka det framtida nyttjandet av jordens resurser. En stor del av vårt utbildningsutbud fokuserar på klimatförändringar, ekosystem och hur vi hushållar med jordens resurser.

Vi har lång erfarenhet av arbete med miljö och hållbar utveckling

Göteborgs universitet har under lång tid arbetat med hållbar utveckling. Vi var en av de första universiteteten i Sverige som miljöcertifierades. I Universitetskanslersämbetets granskning av universitets och högskolors arbete med att främja en hållbar utveckling i utbildningen fick vi tillsammans med elva andra lärosäten högsta betyg på alla tre bedömningspunkterna i utvärderingen.

Detta är några exempel på vad vi arbetar med varje dag. Här kan du läsa mer om hur vi naturvetare och matematiker, genom vår utbildning och forskning, bidrar till en hållbar utveckling och till att förverkliga FN:s globala hållbarhetsmål.

Elisabet Ahlberg
Dekan, Naturvetenskapliga fakulteten