Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar industri, innovation och infrastruktur

Mål nio består av tre olika delar som också är sammanlänkade med varandra. Innovation driver industrialiseringen framåt och infrastruktur skapar möjligheter för utveckling. Investeringar i infrastruktur är avgörande för att uppnå en hållbar utveckling och stärka samhällen i många länder.

Infrastruktur knyter ihop samhällen

Infrastruktur ligger till grund för en väl fungerande civilisation. Den knyter ihop samhället, och understödjer social och ekonomisk verksamhet. Den låter oss bland annat transportera människor, energi, information, råvaror, produkter och avfall. En motståndskraftig och hållbar infrastruktur med hög nyttoaspekt blir allt viktigare i takt med ökad urbanisering.
Industrins arbete kring hållbar utveckling är viktig för det hållbara samhället. Forskning i samarbete med industrin görs för att sänka energiförbrukning och om möjligt ersätta tillsatser med mer miljövänliga alternativ.

Innovationer för ett motståndskraftigt samhälle

När det gäller innovationer finns det en inkubatorverksamhet vid universitetet, där innovativa idéer får hjälp att växa och byggas ut till lönsamma verksamheter. Sedan flera år tillbaka drivs ett projekt i syfte att fokusera på mer hållbara innovationer för att bidra till ett motståndskraftigt samhälle genom social inkludering och minskad klimatpåverkan.

Ett exempel på innovation där forskningen kan komma att leda till billigare, effektivare och ljusstarkare dator- och mobilskärmar är användningen av så kallade OLED (Organisk Ljus-Emitterande Diod). En forskargrupp manipulerar materiens minsta beståndsdelar på ett innovativt sätt för att förbättra OLED-tekniken. Det handlar det om att styra kvantmekaniska spinntillstånd och selektivt modifiera energinivåer i molekyler för att få OLED-skärmarna att mycket effektivare skicka ut ljus.

Energisnålare lagring av data

En allt mer viktig aspekt inom infrastruktur är informationsflöden och lagring av data. Redan idag konsumeras cirka fem procent av världens energi av informationsteknologisk verksamhet, och mycket av energin går dessutom till spillo som värme i bland annat serverparker. Ett sätt att minska användningen av energi håller på att utvecklas i ett Europeiskt samarbete. Idén är att lagra data med fotoner istället för elektroner, vilket kräver mycket mindre energi. Projektet kan komma att leda till energisnålare och mindre materialkrävande lagring.

Annan forskning studerar mer klassisk infrastruktur, till exempel vid stora stadsbyggnadsprojekt. Under arbetet med Västlänken följer och stöttar universitetet arbetet med kulturmiljöfrågor och huruvida villkoren för dessa uppfylls i avtalet med staten. Tanken är att underlätta förståelsen mellan ingenjörer och kulturvårdare.

Ett annat projekt handlar om hur ny infrastruktur och ny användning av gamla industrilokaler påverkar staden. I ett pågående stadsbyggnadsprojekt i Göteborgsstadsdelen Gamlestaden, som ska förtätas och knytas närmare centrum, undersöker forskare till exempel hur kulturvärden ändras.

Forskning

 

Det här är mål 9: Hållbar industri, innovation och infrastruktur

En väl fungerande och hållbar infrastruktur genererar flera positiva effekter och främjar ekonomisk tillväxt och utveckling.

Över hälften av världens befolkning bor i urbana områden. År 2050 väntas andelen ha stigit till 70 procent. Politik som ökar produktionskapaciteten, produktiviteten och den produktiva sysselsättningen, som främjar hållbar industriell utveckling, allmän tillgång till ekonomiskt överkomliga, tillförlitliga, hållbara och moderna energitjänster samt hållbara transportsystem och som ger motståndskraftig infrastruktur av hög kvalitet blir alltmer viktig i en urbaniserad värld.

Källa: Officiell sida för FN:s Globala mål för hållbar utveckling

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2018-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?