Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

God hälsa och välbefinnande

Insatser för att främja hälsan hos världens befolkning är inte bara självklart av humanitära skäl utan kan också ses som en återinvestering i samhället.

Stora humanitära och ekonomiska vinster kan till exempel göras genom att minska skadorna från kontaminering av mark, vatten och luft. Omkring vart fjärde dödsfall i världen kan kopplas till luftföroreningar. Hälsa handlar också om att bekämpa epidemier och antibiotikaresistens, lindra effekter av global uppvärmning, minska skador i vägtrafik och ge alla världens länder tillgång till bra sjukvård och hälsovård.

Städer och hälsa

Storstäder i bland annat Indien och Kina har sedan länge överskridit rekommenderade gränsvärden för partiklar i luften. Det medför många hälsoproblem, alltifrån för tidiga dödsfall till problem för astmatiker, ökad sjukbeläggning och frånvaro från arbete vilket medför höga samhällskostnader. Det är oftast de fattigaste, med små möjligheter till bra sjukvård och hälsomässigt svagare, som drabbas hårdast av luftföroreningar generade från utsläpp kopplat till ökad konsumtion och transportbehov. Forskare vid Göteborgs universitet samarbetar med kollegor i Kina, Indien och Kenya för att studera hur partiklar i luften genereras, stärks och sprids.

På hemmaplan i Göteborg tittar forskare på hur lösningar för stadsbyggnad kan påverka hälsa och välbefinnande. Det kan handla om hur offentliga platser formges för att ge ett så komfortabelt klimat som möjligt, bland annat med hjälp av vegetation. Vegetation kan till exempel kyla ner omgivningen för att minska värmestress och bidra till förbättrad luftkvalitet. Vid stadsplanering behöver man också ta hänsyn till aspekter som hur solen faller vid olika tidpunkter och hur vindar påverkas av byggnader.

Nya läkemedel

Hälsa handlar till stor del också om att utveckla effektiva och billiga läkemedel. Bakterier som är resistenta mot allt fler kända typer av antibiotika är ett snabbt växande problem. I ett samarbete med läkemedelsindustrin undersöker forskare möjligheterna att ta fram nya förbättrade typer av antibiotika. En del av forskningen handlar om att kartlägga strukturen på viktiga protein i bakteriernas cellmembran. Nästa steg är att blockera proteinerna så bakteriens cellvägg förstörs och på det sättet kunna bekämpa bakteriella infektioner.

Det här är mål 3: God hälsa och välbefinnande

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Investeringar i hälsa genom till exempel hälso- och sjukvårdssystem är en återinvestering i samhällets utveckling i stort. Därtill är bästa möjliga hälsa, inklusive nödvändig hälso- och sjukvård, mat, vatten, ren luft, sanitet, hygien och läkemedel, grundläggande rättigheter.

Källa: Officiell sida för FN:s Globala mål för hållbar utveckling

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?