Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar konsumtion och produktion

Hållbarhet i konsumtion och produktion är en nödvändighet för att hushålla med resurser, minska miljö- och klimatpåverkan samt förbättra människors hälsa. För att nå målet krävs bland annat ett bättre utnyttjande av ekosystemtjänster, minskad användning av farliga kemikalier och en omställning till hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

Forskare vid Göteborgs universitet arbetar utifrån flera olika infallsvinklar inom hållbar produktion. Det handlar om alltifrån forskning om vattenbruk till studier om konsumtionsmönster.

Ett forskningsprojekt utanför Bohuslän arbetar med alg-, fisk- och skaldjursodlingar. En viktig del i projektet handlar om att se vilken bärkraft odlingarna har utifrån olika perspektiv såsom: ekologisk, socioekonomisk, kulturell och arbetsmarknadsmässigt. För att hitta långsiktigt hållbara lösningar för vattenbruk behöver dessa infallsvinklar också balanseras mot varandra.

Förståelse för kemikaliers påverkan på vår miljö

Ett annat exempel på forskning som berör hållbar konsumtion och produktion handlar om att undersöka hur kemikalier som släpps ut i samband med till exempel produktion samverkar med varandra. Vilket ger en bättre förståelse för kemikaliers totala påverkan på miljö och klimat. Även de kemikalier som fungerar som ersättare för farliga kemikalier behöver studeras i den miljö som de släpps ut i. Det är viktigt eftersom det finns en risk att de kan visa sig vara sämre än de ämnen de ersätter.

Konsumtion och återbruk

Återbruk av material är i sig inget nytt, däremot har metoderna förändrats med tiden. Forskare har till exempel studerat hur mönstren för konsumtion och återvinning av textilier har ändrat karaktär från 1950-talet fram till våra dagar. Förr lappades och lagades kläder ofta, eller syddes om till ny användning, och till och med skolans textilslöjd hade stort fokus på detta. Under 1970-talet ställde samhället om sitt konsumtionsmönster, och kunskap om och intresse för återbruk av kläder föll i glömska. De senaste decennierna har intresset väckts på nytt, men nu ofta i form av second hand och vi köper kläder som ska hålla för flera ägare. Nackdelen kan vara att det leder till ett breddat utbud som i sin tur skulle kunna öka konsumtionen, och framtida studier får visa om beteendet kommer att vara hållbart i längden. Även återbruk av till exempel ull har visat sig bli en varaktig trend på produktionssidan.

Att återbruka material har sedan 1990-talet varit en tydlig trend även i byggsektorn. När gamla hus rivs räddas ofta byggdetaljer undan, dels för att de håller en hantverksmässigt hög kvalitet, dels för att de representerar en stil som är önskvärd vid renoveringsprojekt.

Forskning

Centrumbildningar

 

Det här är mål 12: Hållbar produktion och konsumtion

Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster är en nödvändighet för att minska negativ påverkan på klimat och miljö samt människors hälsa. Särskilt utvecklingsländer påverkas i hög grad av klimatförändringar och annan miljöpåverkan vilket innebär ökad fattigdom och minskad välfärd.

Källa: Officiell sida för FN:s Globala mål för hållbar utveckling

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/fakulteten/hallbarutveckling/mal-12/
Utskriftsdatum: 2020-07-15