Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Hållbar energi för alla

Fortfarande står fossila bränslen för omkring 80 procent av energitillförseln i världen. Därför kommer det att behövas en kraftfull omställning till renare alternativ de kommande åren. Bristen på rena energikällor och tillgång till elektricitet är också ett hinder för att bekämpa fattigdomen i världen. Forskare vid Göteborgs universitet arbetar med att både ta fram nya metoder att utvinna energi på ett hållbart sätt, och metoder för att förfina redan existerande tekniker.

Energi från havet

Alger kan användas för att minska beroendet av fossila råvaror. En forskargrupp undersöker med hjälp av algodling i vattenbruk hur alger kan omvandlas till energi eller nedbrytbart material. Vissa arter innehåller till exempel sockerarter som har intressanta egenskaper som ersättare för plast. Restprodukter från odling av alger för till exempel framställning av livsmedel kan också komma att tjäna som en källa till biogas.

Ett annat projekt handlar om att producera energi från havsströmmar. Med hjälp av undervattensglidande konstruktioner förankrade med vajrar i havsbotten som sätts i rörelse av tidvattnets strömmar genereras elektricitet via turbiner. Idén har utvecklats av ett Göteborgsföretag och forskare från Göteborgs universitet är inkopplade i projektet.
Forskarna har tagit fram en datamodell för den turbulens som uppstår både i tidvattnet och som en följd av konstruktionernas rörelser. Resultaten kommer att ligga till grund för bland annat hur nära varandra konstruktionerna kan glida utan att störa varandra. Snart kommer projektet testas utanför Wales kust.

Minskad energianvändning med nanostrukturer

Ett annat forskarteam undersöker hur ljus reagerar med materia i så kallade nanostrukturer. Genom att helt enkelt ändra materiens struktur kan fotoner till exempel absorberas mycket effektivare. Det i sin tur kan leda till utveckling av solceller som är ett par magnituder tunnare än dagens, från cirka 200 mikrometer ner till mindre än 1 mikrometer, utan att för den skull tappa för mycket i effektivitet. Genom att minska vikten på solceller kommer det med största sannolikhet leda till minskade kostnader och enklare installationer i framtiden.

I byggnadsfasader med stora glaspartier är värmeförlust genom fönster en av de största energitjuvarna, även här kan nanostrukturer komma till användning. Forskningsförsök visar att fönsterglasets temperatur kan höjas med 10 grader Celisius genom att lägga ett tunt lager av antenner på fönsterglaset som absorberar solljus och skickar in det genom glaset. Hållbar produktion handlar inte bara om att produkterna i sig är hållbart producerade utan att de även kan minska onödigt slöseri på energi.

Det här är mål 7: Hållbar energi för alla

Global tillgång till modern och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag såsom fattigdom, livsmedelsförsörjning, klimatförändringar, rent vatten, hälsa och inkluderande ekonomisk tillväxt.

Källa: Officiell sida för FN:s Globala mål för hållbar utveckling

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2018-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?