Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbilda dig till forskare hos oss

Vår utbildning på forskarnivå vänder sig till dig som har ett stort intresse för frågeställningar inom naturvetenskap, matematik eller kulturvård. Utbildningen ger dig djupare kunskaper inom ditt ämnesområde samt verktygen att självständigt formulera problem och kritiskt bedöma resultatet.

Forskningen sker vanligtvis i forskargrupper och  kan föra dig till exotiska miljöer som Antarktis, Amazonas, Stilla havet eller vårt eget norrländska Latnjajaure. Oavsett vad du intresserar dig för kommer du att få uppleva en spännande och lärorik tid som i de flesta fall avslutas med en filosofie doktorsexamen (240 högskolepoäng). En utbildning på forskarnivå innebär fyra års heltidsstudier som vanligtvis inkluderar ett visst mått av undervisning, vilket gör att den reella tiden ofta blir fem år.

Mål för utbildning på forskarnivå

Naturvetenskapliga fakulteten följer de mål för utbildning som anges i Högskoleförordningens examensförordning, med tillägget att "Utbildning på forskarnivå ska förbereda för fortsatt verksamhet såväl inom som utanför akademin." Mål för utbildning för forskarnivå finns angivna i de fem ämnesplaner som fastställs av Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsen.

Högskoleförordningens examensordning (se bilagan)

Allmänna studieplaner för utbildning på forskarnivå

Ämnen och inriktningar

Vid Naturvetenskapliga fakulteten finns fem huvudämnen inom utbildningen på forskarnivå: naturvetenskap, kulturvård, matematik, matematisk statistik och matematik/naturvetenskap med inriktning utbildningsvetenskap.

Inriktningar i ämnet naturvetenskap

Biofysik, biologi, fysik, geografi, geologi, kemi, marina vetenskaper, maringeologi, miljövetenskap, naturgeografi och oceanografi.

Inriktningar i ämnet matematisk statistik

Biostatistik, industriell statistik och miljövetenskap.

Matematik/naturvetenskap, inriktning utbildningsvetenskap ges i samverkan med Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning  (CUL). Läs mer om Forskarskolan CUL

Kurser för doktorander

Se vårt utbud av doktorandkurser.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-11-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?