Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktoranders ersättning för uppdrag

Doktorandinflytande och förlängning av utbildningstid med anledning av förtroendeuppdrag och studentfackligt arbete (HL 2:7, HF 1:7 och 2:14).

Doktoranderna har rätt att uppbära förtroendeuppdrag och vara representerade i alla beslutande och beredande organ vid universitet som berör utbildning på forskarnivå och utbildningssituationen. Förtroendeuppdragen inklusive institutionstjänstgöring får maximalt uppgå till 20 procent av heltid fördelat över studietiden.

Prefekt ansvarar för att doktorand som uppbär förtroendeuppdrag, oavsett hur doktorandens utbildningsplats är finansierad, får utbildningstiden förlängd i relation till uppdragets omfattning.

Efter fullgjort förtroendeuppdrag ska förlängningen uppgå till lägst det antal dagar som anges i bilaga 1. Utöver de uppdrag som listas här kan ledamotskap i tillfälliga arbetsgrupper och andra organ/kommittéer förekomma. I dessa fall ska en bedömning av uppdragets omfattning göras före uppdragets början där ett minimum av antal förlängningsdagar fastslås. Det slutgiltiga antalet förlängningsdagar ska sedan klargöras i samband med att uppdraget slutförts.

Det ligger på den enskilde doktoranden att skriftligt begära att få utbildningstiden förlängd med anledning av förtroendeuppdrag. Begäran ska ställas till prefekt vid den institution där doktoranden är antagen oavsett på vilken nivå inom universitetet uppdraget utförts. Begäran ska styrkas med protokoll där innehav och genomförande av förtroendeuppdraget ska kunna verifieras. Berört organ ska utfärda intyg avseende doktoranders deltagande.

Prefekt beslutar om förlängning och ansvarar för att beslut om förlängning införs i den individuella studieplanen.

I de fall som förlängningen av utbildningstiden görs med anledning av förtroendeuppdrag på fakultets- eller universitetsgemensam nivå ska berörd prefekt inkomma till dekan respektive rektor med begäran om ersättning.

För miniminivåer för förlängningsdagar per år med anledning av doktoranders fullgjorda förtroendeuppdrag, se Doktorandregler, bilaga 1, sidan 23 (länk nedan).

Sidansvarig: Linnéa Magnusson|Sidan uppdaterades: 2018-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?