Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Virtue

Har du nyfikna elever? Vill du med enkla medel inspirera till ett naturvetenskapligt tänkande? I så fall ska du och din klass testa Virtue!

Konceptet är enkelt: Ett antal skivor monteras på rack och  placeras ut i olika vattenmiljöer och årstider. Genom att sedan analysera påväxt på skivorna och registrera fynden i en databas,  får eleverna ett underlag för jämförelse och diskussioner av resultat.

Från förskolan till komvux

Virtue kan användas från förskolan till komvux, eftersom projektet kan anpassas till olika åldrar och mognadsgrad. De yngre barnen är fascinerade av vad de ser och aktiviteten kan väcka intresse för livet under ytan.

I äldre åldrar kan Virtue användas inom flera ämnen såsom biologi, matematik, miljökunskap och fysik. Projektet är i grunden enkelt, billigt och fungerar året runt.

Virtue lämpar sig även väl som gymnasiearbete.

Bli bostadsbyggare - testa Virtue!

Virtue är mycket mer än bara ett naturvetenskapligt skolprojekt. Det kanske är ett sätt att bli byggmästare? Projektledaren Mikael Olsson förklarar:

"Många unga letar efter en egen bostad – någonstans där man kan få känna sig som hemma. Men det är inte bara unga människor som letar, det gör också många djur och växter i våra hav och sjöar. De letar efter en yta, helst strandnära. Men de lediga ytorna är få och en ung bostadssökande är inte ensam – konkurrensen är stenhård.

Låt elever i skolan bli byggmästare och hyresvärdar, som kan erbjuda gratis boende i små men välplanerade femvåningshus till många hemlösa i hav och sjöar.  Eleverna studerar och beskriver sedan vem som flyttar in, när inflyttningen sker, hur de bor, vilka som kanske blir inneboende och mycket mer."

Vad är virtue och hur fungerar det i klassrummet?

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-12-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?