Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Länkar, litteraturtips och utvärderingar

Populärvetenskap

Vattenkikaren - I Vattenkikaren finner du tips om studier och försök, samt fakta om organismer och fenomen i havet. Många artbeskrivningar med bilder.
Havet.nu  - Havet.nu är en naturlig startpunkt för alla som vill veta något om havet, havsforskning eller havsmiljöarbete.
Valar.se - Valar beskriver valar och valobservationer längs Sveriges kuster
Främmande arter -  Främmande arter i svenska havs- och skärgårdsområden.
Bioscience Explained  - Bioscience Explained är en webbtidskrift för biovetenskap. Tidskriftens främsta målgrupp är lärare som undervisar barn och ungdomar i naturvetenskapliga ämnen.

Båtmiljö.se - Havstulpanprojektet Ett projekt för öka medvetenheten hos allmänheten och få fler att använda alternativa metoder för att hålla båtbotten ren (gäller Östersjön)

Biofilms and biodiversity är en interaktiv webresurs (på engelska) som också förklarar vad en biofilm är och hur den bildas. Med resursen kan man beräkna biodiversitet på olika sätt med exemplet påväxt på virtueskivor.

Forskning

Främmande arter i Svenska vatten - ska vi bry oss?

Evolution i havet - vinna eller försvinna? Nyhet 2014-03-13

Ur tidskriften Västerhavet från år 2011:

Smarta blandningar i framtidens bottenfärger

Marin påväxt ett uråldrigt problem

Intensiv forskning riktad mot havstulpan Länk till pdf om Marine Paint

Myndigheter

Havs- och vattenmyndigheten är den nationella myndighet som sedan 1 juli 2011 hand om den nationella förvaltningen av havs- och sötvattensmiljöer, miljöövervakning, EU-förhandlingar och andra internationella uppgifter.

Vattenmyndigheterna  - har det övergripande ansvaret att se till att EU:s ramdirektiv för vatten genomförs i Sverige.

Havsmiljöinstitutet - Havsmiljöinstitutet är ett nationellt centrum med uppdrag från regeringen att ge en samlad bild av miljötillståndet i havet.

Litteratur

 • Havs- och vattenmyndigheten. Havstulpanprojektet på västkusten 2012 - En studie om påväxtdynamik i norra Bohuslän under båtsäsongen 2012. Rapport 2013:2
 • Lennmark, I. Kusthav. (2008). Stockholm: Svenska Sportdykarförbundet. (Slut på förlaget)
 • Lennmark, I. Sjö & Å. (1993). Uppsala.
 • Lennmark, I. Innanhav: en bok om djur och växter i brackvatten. (2010). Björklinge. Finns också som gratis pdf på www.lennmark.se
 • Byden, S., Larsson, A-M., Olsson, M. Mäta vatten. Undersökningar av sött och salt vatten (2004). Göteborg: Göteborgs universitet. Institutionen för miljövetenskap och kulturvård. ISBN 91 88376 22 2
 • Hávarðsson, Björgólfur. Den lille groeboken. Finns att beställa gratis på groeboken.no (på norska) och bookonfouling.com (på engelska).
 • Kristiansen, Aase. Havets växter. Här beskrivs och avbildas ca 145 växter. För varje art anges det svenska och det vetenskapliga namnet, kännetecken, levnadssätt, djup, bottenförhållanden, utbredning och eventuell användning.
  Endast antikvariskt och på bibliotek. 125 s. 2001.
 • Köie, Marianne. Havets djur. Beskriver i text och bild de djur som man kan hitta på stranden och de som finns ner till ca 20 meters djup, totalt 550 arter. Endast antikvariskt och på bibliotek. 240 s. 2001, 2004.
 • Malmberg, Klas: Livet under ytan - en marin artguide. Förlag Waterglobe Productions 2013. Boken är uppbyggd med många bilder och lite text så att det skall vara lätt att bläddra och hitta de arter du sett under ytan.
 • Mårtensson, L. Marin påväxt - en svårlöst problem (länk till pdf). Bioscience Explained nr2. 
 • Olsson, M. Vad är det som växer på skivan? En introduktion till Virtue (länk till pdf). Göteborgs universitet.
 • Moen, F.E. Djurliv i havet. En guide till norra Europas marina fauna. Här presenteras närmare 700 arter och över 1 200 fotografier visar djuren i deras naturliga miljö. Norstedts 2010.
 • Rueness, Jan. Alger i farger. Boken er på 136 sider og har fargefotografier og omtaler av 102 ulike arter. Mange også med mikroskopiske detaljbilder som gjør bestemmelsen sikrere. Boken har en utførlig innledning som gir bakgrunnsstoff om algenes biologi , økologi og praktiske anvendelse til mat og industriformål. 136 s. 1998.
 • Westermark, A. Lilla havsboken. Följ med på en sagolik resa, i bild och ord, för stora och små. A. Rockström 2003.

 

Undervisning och sociala medier

Sociala medier och naturvetenskaplig undervisning (länk till pdf) - Om hur faktatextskrivandet och den naturvetenskaplig undervisning kan stärkas genom elevers egna fotografier och genom användning av sociala medier.

Övrigt

Gymnasieelever som gjort projektarbete om Virtue

Mikroskopsbild av havsdjur från Virtueplatta

Vad är virtue?

Virtue på Youtube

Se alla filmer om Virtue på dess youtube-kanal

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?