Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningens struktur och undervisningsformer

Att studera på universitetet skiljer sig ganska mycket från gymnasiestudier, både när det gäller hur utbildningen är uppbyggd och vilken typ av undervisning som bedrivs. Dessutom ställs helt andra krav på dig som student.

Program eller kurs?

Ett utbildningsprogram består av en rad olika kurser, valda för att du ska få en heltäckande och relevant utbildning som fyller arbetsmarknadens behov. Som programstudent har du ändå möjlighet att göra ett antal aktiva val, beroende på vilket program du läser.

Istället för att läsa ett program kan du välja att kombinera olika fristående kurser, och på så sätt utforma din egen utbildning. Det kräver lite mer planering, så kontakta i så fall en studievägledare för att få mer information om vad som krävs för att du ska kunna ta ut en examen.

Tre eller fem år?

Vi erbjuder treåriga kandidatprogram, det vill säga utbildningsprogram om 180 hp som ger en kandidatexamen. Programmen kräver inte någon tidigare högskoleutbildning, utan du är behörig att söka till dessa direkt efter gymnasiet. Behörighetskraven för varje enskilt program varierar, så kolla noga vad som gäller.

Illustration över åren 1-5

När du tagit din kandidatexamen kan du välja att gå ut i arbetslivet. Du har fått en god grund att stå på, men i många fall kräver arbetsgivaren att du har en djupare, mer specialiserad utbildning.

En sådan får du genom att läsa ett masterprogram. Våra masterprogram är tvååriga (120 hp) och ger dig en masterexamen (Master of Science). Undervisningen sker på engelska och du läser tillsammans med utländska studenter från hela världen.

Efter fem års studier har du fått en heltäckande utbildning som möter arbetsgivarnas krav. Därefter kan du söka dig till det privata näringslivet, till den offentliga sektorn eller kanske starta eget.

Gemensamma kurser

I våra utbildningsprogram på kandidatnivå ingår motsvarande en halv termin med kurser inom ämnesområdena statistik och vetenskapsteori. Dessutom finns kommunikation med som ämne i alla program, antingen som enskild kurseller som en del i flera kurser.

Initiativet till kurserna har kommit från arbetsgivare som anser att dessa kunskaper saknas hos dagens utexaminerade studenter. Du som påbörjar en utbildning hos oss får därmed en unik spetskompetens utöver din ämneskunskap, som gör dig attraktiv bland arbetsgivare.

Undervisningsformer

Vanligtvis läser du endast läser ett ämne i taget. Men det finns undantag - på vårt fysikprogram läser du till exempel matematik och fysik parallellt under de första två åren. En annan skillnad från gymnasiet är att du oftast inte har schemalagd undervisning 40 timmar i veckan, utan förväntas plugga själv eller tillsammans med klasskamrater under en del av tiden. Däremot ska du räkna med att du måste lägga ner minst 40 timmar i veckan på dina studier.

Obligatoriska moment

I alla våra utbildningar ingår obligatoriska moment. Det kan till exempel vara laborationer eller seminarier, där du måste delta för att kunna bli godkänd på kursen.

 

Sidansvarig: Camilla Persson|Sidan uppdaterades: 2018-10-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?