Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning och forskarutbildning

Forskning inom biologi och mikrobiologi är ett brett område som sträcker sig hela vägen från atom- och molekylskala via celler till hela organismer och hela ekosystem. Mycket av de fenomen som studeras har en inverkan på vår naturliga miljö och levande system.

Vår forskningsverksamhet inom biologi och mikrobiologi bedrivs främst vid två institutioner, institutionen för biologi och miljövetenskap och institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Forskning inom biologi sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och människoskapta miljöförändringar.

Våra forskare är en del av starka forskningsmiljöer och strategiska forskningsområden vid Göteborgs universitet, samt i en mängd nationella och internationella forskningsprojekt.

Utbilda dig till forskare i biologi

Har du ett genuint och brinnande intresse för biologi? Då kan en forskarutbildning vara något för dig. Utbildningen ger dig djupare kunskaper inom ditt ämnesområde och analytiska verktyg för att kunna formulera problem och analysera och kritiskt bedöma resultat. En forskarutbildning innebär fyra års heltidsstudier som vanligtvis inkluderar ett del undervisning. Den reella tiden blir därför ofta fem år.

För att bli antagen till forskarutbildningen krävs examen på avancerad nivå eller kurser motsvarande 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs särskild behörighet som innebär att någon/några specifikt angivna kurs(er) ska ingå i utbildningen. Kraven på särskild behörighet anges i studieplanen för respektive ämne.

Läs mer om forskarstudier

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?