Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbete och karriär

Som farmaceut är du expert på läkemedel -kunskap som är efterfrågad på arbetsmarknaden. En farmaceutisk utbildning ger en bred och internationell arbetsmarknad, och kan dessutom leda till jobb inom marknadsföring och försäljning av läkemedel.

Får man jobb efter utbildningen?

Om fem år kommer det att råda brist på receptarier, enligt SACO. Det beror bland annat på att att många receptarier går i pension, samtidigt som för få utbildas. Vi har dessutom en åldrande befolkning och med en ökad andel äldre som använder många läkemedel, ökar behovet av rådgivning och information till patienter och anhöriga.

Läs mer om arbetsmarknaden för receptarier

Vad kan man jobba med?

Receptariens yrkesroll är under ständig förändring, i takt med att fler komplicerade läkemedel dyker upp på marknaden. Dessutom ökar fokus på egenvård och förebyggande hälsovård. Avregleringen av Apoteksmonopolet har också förändrat receptariens arbetsmarknad, med nya utmaningar inom yrkesrollen. Receptarier arbetar framförallt inom apoteksväsendet, men även i läkemedelsföretag, på biovetenskapliga forskningslaboratorier, eller på myndigheter. 

Läs mer om var du kan jobba som receptarie

Apotekare arbetar huvudsakligen med forskning och utveckling, som arbets- och projektledare inom läkemedelsinformatörer i apoteksväsendet eller läkemedelsindustrin. Läkemedelsföretag har apotekare anställda inom många delar av företagen. Apotekares breda naturvetenskapliga utbildning och närhet till hälso- och sjukvården kan göra dem attraktiva på läkemedelsföretag, särskilt i kombination med andra kunskaper i till exempel kommunikation och
projektledning.

Läs mer om apotekarprogrammet.

 

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2015-03-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?