Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad gör en receptarie?

Som receptarie är du expert på läkemedel och ansvarar för att kunderna får rätt läkemedel och rätt kunskap om hur läkemedlen ska användas. Du jobbar mycket med kommunikation och rådgivning. Det stora flertalet receptarier jobbar idag på apotek.

Receptarieyrket är ett omväxlande yrke där kundkommunikation ofta står i centrum. Det stora flertalet nyutexaminerade receptarier jobbar idag inom apotek men du kan även jobba inom tex läkemedelsindustrin eller olika myndigheter. Receptarie är ett legitimationsyrke och Socialstyrelsen beviljar legitimation efter uppvisande av examensbevis. Receptarier finns förutom i Sverige även i Norge och Finland.

Arbetsmarknaden är för närvarande mycket god och vi står inför en spännande framtid inte minst med tanke på omregleringen av apoteksmonopolet. I och med att fler och mer komplicerade läkemedel introducerats blir även receptariens roll mer omväxlande. Egenvård (det vill säga användning av receptfria preparat) och förebyggande hälsovård är allt viktigare områden där receptarier spelar en stor roll. Inte minst vid rådgivning om vilka läkemedel kunden ska välja och när man bör uppsöka sjukvården.

Förutom arbete inom öppenvårdsapotek finns receptarier inom sjukhusapotek, dosapotek, produktionsenheter och med läkemedelsinformation. Receptarier kan också vara verksamma inom läkemedelsindustri, myndigheter och vid biovetenskapliga forskningslaboratorier.

Vidareutbildning för dig som är receptarie

Har du en kandidatexamen i farmaci kan du även fortsätta mot en magisterexamen i farmaci eller söka till Masterprogrammet i molekylärbiologi här i Göteborg. Det finns också möjligheter att söka Masterprogram på andra orter. Masterprogram omfattar 120 hp, vilket motsvarar två års studier.

Efter en magisterexamen är du behörig att söka till en forskarutbildning. För att påbörja forskarutbildning krävs minst magisterexamen alternativt minst 240 hp varav där minst 60 hp omfattar kurser på avancerad nivå.

Läs mer om kandidatexamen
Läs mer om magisterexamen
Forskarutbildning vid Naturvetenskapliga fakulteten
Forskarutbildning vid Sahlgrenska Akademin

Bild receptarieprogrammet
Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?