Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemi vid Göteborgs universitet

Allt levande styrs och påverkas av kemiska reaktioner. Kemi spelar en stor roll i vår vardag och för vårt samhälle och kemister behövs inom ett brett spektrum av verksamheter, inte minst inom utvecklingsarbete och miljövård.

Kemi handlar om spelreglerna för hur tillvarons grundläggande byggstenar, molekylerna fungerar. Molekyler kan te sig små och obetydliga, men i praktiken bär de upp universum. Allt som finns i vår tillvaro, inklusive vi själva, är uppbyggt av molekyler. Alla skeenden omkring oss styrs av reaktioner som i grund och botten handlar om hur molekylerna beter sig i olika situationer.

Kemistens arbetsområde omfattar allt från mikronivån, till exempel att undersöka hur en viss typ av kroppsceller reagerar med en viss kombination av molekyler, till den globala nivån. Här kan det till exempel handla om att kartlägga hur kemiska processer i världshaven eller atmosfären bidrar till att forma vårt klimat. Även ute i världsrymden pågår ständigt mäktiga skeenden som kan studeras av kemister, som hur gaser och materia förändras och samspelar i att skapa kedjereaktioner som löper genom universum.

God arbetsmarknad för kemister

Om fem år kommer det att råda brist på kemister, oavsett om du är erfaren kemist eller nyexaminerad. Det visar Sacos rapport Framtidsutsikter 2020 (pdf).

Kemister är efterfrågade på många delar av arbetsmarknaden. Till exempel kan du arbeta på olika kemiföretag, inom läkemedelsbranschen, på livsmedelsföretag, analyslaboratorier, eller med miljöskydd och naturvård.

 

Läs mer om arbetsmarknaden för kemister och hur du förbereder dig för en karriär som kemist under din studietid >>>

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?