Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemi, kandidatprogram, 180 hp

Kemi spelar en viktig roll i vår vardag och behovet av välutbildade kemister ökar ständigt. Kandidatprogrammet i kemi ger dig en bred kemikompetens med möjligheter till egna val under utbildningen. Dessutom får du verktyg för att utveckla ett analytiskt tänkande, vilket efterfrågas i arbetslivet.

Allt levande påverkas och styrs av kemiska reaktioner. Behovet av personer med goda kunskaper i kemi finns därför inte bara inom verksamheter som traditionellt förknippas med kemi, utan som kemist kan du arbeta inom en rad olika branscher. Miljövård är till exempel ett område där behovet av kemisk kunskap är stort. Andra arbetsområden som växer snabbt är sådana där kemi gränsar till biologi, medicin och fysik.

Arbetsområden

Du kan till exempel välja att arbeta på olika typer av kemiföretag, livsmedelsföretag eller analys- och synteslaboratorier, med såväl laborativt arbete som forskning och utveckling. Du kan också arbeta med naturvård och miljöskydd inom offentlig förvaltning eller den privata sektorn, eller fördjupa dig på forskarnivå.

Arbetsmarknaden för kemister är god, och kemist väntas vara ett bristyrke i framtiden. Läs mer om arbetsmarknaden för kemister och se vad några av våra tidigare studenter jobbar med:

Om utbildningen

De två första åren på programmet läser du grundläggande kurser i kemi och matematik, för att specialisera dig under det tredje året. Vi har ett brett utbud av kurser, alla starkt knutna till aktuell forskning inom kemi. Du har också möjlighet att kombinera din kemiutbildning med studier i andra ämnen.

Kandidatprogrammet i kemi har en laborativ profil, vilket ger dig färdigheter som efterfrågas såväl i arbetslivet som inom forskningen. Efter avslutad utbildning kan du välja att fördjupa dina kunskaper på något av våra masterprogram i kemi, för att få ytterligare spetskompetens.

Innehåll

År 1

År 2

År 3

Utbildningen avslutas med ett examensarbete på 15 hp som är särskilt utformat för att du ska få god träning i att uttrycka dig vetenskapligt och populärvetenskapligt i tal och skrift.

Undervisningen

En stor del av undervisningen består av laborationer. Resten utgörs av föreläsningar, räkneövningar, grupparbeten och projektarbeten. En del av undervisningen sker i små grupper, och vid laborationerna arbetar du i grupp eller enskilt. Den schemabundna undervisningen omfattar ca 20 timmar i veckan. Kurslitteraturen är främst på engelska.

De flesta tentamina är skriftliga och du tenterar avsnitt som omfattar cirka en till två månaders studier.

Fortsatta studier

Efter kandidatexamen kan du välja att fördjupa dig genom att läsa en masterutbildning inom ämnesområdet kemi. Du kan även välja mellan ett flertal andra masterutbildningar inom angränsande ämnesområden.

Förberedande studier

En bra start på dina studier är att utnyttja den introduktionskurs inom kemi (GU-11600) som ges under två veckor innan höstterminen startar. Samtidigt som du friskar upp dina gymnasiekunskaper får du då också träffa dina blivande kurskamrater, inte bara under lektionerna utan också under diverse fritidsaktiviteter.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13, undantag ges för Biologi B/2).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Kemi, kandidatprogram, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
VT18 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-29729
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2017-10-16
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


HT18 Dag, 100 % Öppnar 15 mar

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19731
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2018-04-16
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/utbildning/kurser-program/kemi/
Utskriftsdatum: 2018-02-24