Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarutbildning inom naturvetenskap

Vill du inspirera unga till ett naturvetenskapligt tänkande? Då ska du bli ämneslärare i naturvetenskapliga ämnen! Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och skapa morgondagens upptäckare och problemlösare.

Oavsett vilka yrken människor väljer har du som lärare en viktig roll att lägga grunden till barn och ungdomars kunskap och lotsa dem ut i samhället. Det finns en stark efterfrågan på utbildade lärare inom naturvetenskap och teknik – särskilt i årskurs 7-9. Vårt samhälle behöver nu och i framtiden duktiga utbildade lärare som kan ta tillvara på elevernas nyfikenhet och frågor om vår komplexa omvärld och hur denna fungerar – att fånga såväl den lilla detaljen som spegla det stora kosmos.

Ämneslärarprogrammet 240-300 hp

Rollen som ämneslärare förutsätter ett starkt intresse för de ämnen du undervisar i. Som ämneslärare inom naturvetenskap och teknik får du examen i två ämnen. Från och med hösten 2019 söker du bara till ditt ingångsämne och ansöker sedan under utbildningens gång till ditt andra ämne. Med en examen mot årskurs 7–9 får du undervisa i årskurs 4–9. Läser du ämnet som ditt ingångsämne så får du dessutom undervisa på gymnasiet. Med en examen mot gymnasiet får du undervisa i årskurs 7–9 och på gymnasiet. En examen mot årskurs 7–9 ger alltså en bredare behörighet än den mot gymnasieskolan.

Utbildningen omfattar tre olika delar:

  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 högskolepoäng).
  • Ämnesstudier i två ämnen (150 högskolepoäng för årskurs 7–9, 210 högskolepoäng för gymnasieskolan).
  • Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) (30 högskolepoäng).


Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ämnesstudierna i de båda ämnen
du väljer. Du fördjupar dina kunskaper och får de redskap som du behöver för att bli en kompetent lärare. Dessa kunskaper får du omsätta i skolan när du är ute på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som är den mer praktiska delen av utbildningen. Utbildningen innehåller också mer allmänna kunskaper som är centrala för alla lärare.

Programmets innehåll, behörighet och antagning

Läs mer om programmets innehåll på ämneslärarprogrammets sida.

 

Sidansvarig: Camilla Persson|Sidan uppdaterades: 2018-10-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?