Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning och forskarutbildning

Göteborgs universitet är ledande inom europeisk havsforskning och havsmiljön hör till universitets styrkeområden. Huvuddelen av den marina forskningen utförs vid Naturvetenskapliga fakulteten 

Vi samordnar flera internationella samarbeten inom havsmiljön och bedriver marina forskningsprojekt om bland annat giftfria båtbottenfärger, miljöförändringar i havet och biologisk mångfald. En fjärdedel av all forskning vid den Naturvetenskapliga fakulteten sker inom det marina områdena.

Göteborgs universitet är värd för det nationella Havsmiljöinstitutet och knutpunkt för marina forskare och forskningsprojekt. Vi har framstående forskningsmiljöer inom både klimat, polarforskning och systembiologi. Exempel på forskningsprojekt och centrumbildningar är:

De moderna laboratorierna och forskningsfartygen vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper på Tjärnö och Kristineberg ingår i ett nystartat internationellt nätverk och är båda välutnyttjade samlingsplatser för världens havsmiljöforskare.

Hav och marina ekosystemen är komplexa områden som involverar många olika intressenter. För att marina frågor ska hanteras korrekt krävs tvärvetenskaplig forskning och en fortlöpande dialog med aktörer utanför den akademiska världen. För att främja detta har Göteborgs universitet bildat Centrum för Hav och samhälle. 

Utbilda dig till forskare i marina vetenskaper

Har du ett genuint och brinnande intresse för marina frågor? Då kan en forskarutbildning vara något för dig. Utbildningen ger dig djupare kunskaper inom ditt ämnesområde och analytiska verktyg för att kunna formulera problem och analysera och kritiskt bedöma resultaten. En forskarutbildning innebär fyra års heltidsstudier som vanligtvis inkluderar ett del undervisning. Den reella tiden blir därför ofta fem år.

För att bli antagen till forskarutbildningen krävs examen på avancerad nivå eller kurser motsvarande 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs särskild behörighet som innebär att någon/några specifikt angivna kurs(er) ska ingå i utbildningen. Kraven på särskild behörighet anges i studieplanen för respektive ämne.

Läs mer om vår forskarutbildning

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?