Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geograf

Kartor är spännande – det upptäckte jag redan som orienterare!Jag är intresserad av hur människor förflyttar sig i samhällsrummet. Hur pendlar till exempel män och kvinnor till arbetet? Något som står klart är att kvinnor pendlar längre nu än tidigare. Just nu handlar mitt jobb om kollektivtrafikfrågor – jag har nyligen gjort en studie om jämställdhet och infrastruktur. Det är intressant och min uppgift är att tillsammans med andra tänka ut hur man utformar kollektivtrafiken på ett bra sätt så kvinnor gynnas. Och att män attraheras! De är inte lika duktiga på att åka kollektivt.

Geografi är ett väldigt stort område och jag har hunnit upptäcka flera
spännande delar redan. Det började med ett intresse för naturgeografi och hur människor använder sig av naturresurserna i det dagliga livet – kopplat till ulandsproblematiken. Av den anledningen hamnade jag i Etiopien i tre månader där jag skrev på min uppsats. Den handlade om hur jorderosion påverkar böndernas möjlighet att driva jordbruk. Jag klev runt i myllan, tog prover, intervjuade bönder och fick mig en rejäl tankeställare om hur svårt människor kan ha det i andra delar av världen. På mitt nuvarande jobb som utredare på Västra Götalandsregionen står jag inför helt andra problem. Det känns väldigt meningsfullt att ha ett jobb som innebär att hitta former för att underlätta vardagen för människor, samtidigt som jag måste ha fokus på att det ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt.

Inom det här området finns det massor att göra – vi reser längre och längre. Det handlar om att få hela transportsystemet att fungera, även vägar och järnvägar.

Läs om fler naturvetare i arbetslivet

Maria Larsson

utredare på Västra Götalandsregionen

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2013-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?