Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

5 frågor till Sara Degerfält

Sara Degerfält läser fjärde terminen på kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk.

Hur kommer det sig att det blev ledarskap i slöjd och kulturhantverk?

Jag har varit i Thailand och bott i en by där de sysslade med sidenvävning och bomullsvävning, och ville ta reda på vad det finns för naturliga förutsättningar för textilframställning i Sverige. Jag läste handvävning på Sätergläntan, hemslöjdsrörelsens egen skola, och sökte sedan hit.

Jag har tidigare jobbat med ledarskap inom slöjd på olika sätt. Jag har bland annat vikarierat som slöjdlärare, varit ledare för en slöjdklubb och genomförts workshops i olika sammanhang. I framtiden vill jag jobba med att möjliggöra slöjdutövande. Det som händer i en grupp när de börjar slöjda är magiskt.

Vad har varit roligast under utbildningen?

Att nu under andra året kunna se helheten. Alla de smådelar som man från början kanske tyckte var onödiga, ser man nu meningen med. Den kurs vi läst nu är fantastisk, vi har fått gå ut i skogen och lära oss vilka delar av trädet som passar slöjd, och sedan tälja till våra egna saker. Väldigt kul.

Hur stort är intresset för slöjd och andra hantverk, upplever du?

Intresset är enormt. Jag får ofta höra att ”jag måste vara Sveriges yngsta tant” men jag brukar säga att i så fall är vi 400 000 sådana.

Hur upplever du arbetsmarknaden?

När det gäller hemslöjdskonsulenter så finns det bara ett begränsat antal sådana. Istället handlar det nog om att skapa sin egen arbetsmarknad. Ju fler vi är, desto mer kan vi göra. Kultursamordnare är en annan yrkesroll där fler med slöjdbakgrund skulle kunna finnas.
Sen finns det ju möjligheter att ta en master i kulturvård, eller forska. Det finns jättemycket som är outforskat inom området.

Vilka är det då som ska söka till programmet?

Huvudsaken är att man tycker att slöjd är det bästa som finns. Har man dessutom någon form av hantverksutbildning så är det ett plus, eftersom den sorts utbildning kompletterar det här programmet fantastiskt bra. För det här är en ledarskapsutbildning, och två tredjedelar består av teoretiska kurser. Det ska man vara medveten om, så att man inte blir besviken över att det inte är fler praktiska inslag.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2013-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?