Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan

 

Alla ansökningar till utbytesstudier görs elektroniskt via databasen MoveOn. Det är viktigt att du fyller i din ansökan så noggrant som möjligt då den ligger till grund för den fortsatta handläggningen av ditt utbyte. Information om hur du gör din ansökan steg för steg hittar du på Studentportalens Studera utomlandssidor.

Innan du påbörjar din ansökan är det bra om du förberett dig med följande steg:

  • Samtal med den internationella koordinatorn på din institution
  • Du har valt ett eller flera universitet som du är intresserad av
  • Du har koll på att de universitet du är intresserad av erbjuder kurser som passar in i din utbildning
  • Du har tagit reda på vilka handlingar och bilagor som krävs för din ansökan. Din internationella koordinator kan hjälpa dig med detta.
     

När ansökningsomgången är öppen hittar du länken till MoveOn på den här sidan, under rubriken Sök dig utomlands! (i högerspalt eller längst ner på sidan, beroende på om du besöker sidan via dator eller mobil enhet).

Urval

Efter att deadline för ansökan passerat påbörjas urvalsprocessen. I ett första steg kontrolleras att ansökan är komplett och att du som student uppfyller de grundläggande behörighetskraven.

Urvalskriterier på Naturvetenskapliga fakulteten

I vissa fall finns det fler sökanden till ett visst utbytesuniversitet än vad det finns tillgängliga platser, och konkurrens uppstår. På Naturvetenskapliga fakulteten tillämpas därför ytterligare fyra urvalskriterier för att kunna rangordna konkurrerande ansökningar. Dessa urvalskriterier är:

  1. Akademiska meriter. Studentens totala antal högskolepoäng vid Göteborgs universitet och eventuellt annat lärosäte. Notera att endast avslutade kurser medräknas här, och att poäng från naturvetenskapligt basår inte medräknas.
  2. Studieprestation i form av studietakt.
  3. Språkkunskaper. Om studenten kan påvisa särskilda språkkunskaper av relevans för utbytet ska dessa tas i beaktning.
  4. Förmåga att agera som ambassadör för Göteborgs universitet. Studenten ska kunna förväntas följa det aktuella partneruniversitetets ”code of conduct”.

Ansökningsdatum

Det finns en ordinarie ansökningsomgång varje läsår, samt två restplatsomgångar.

Ordinarie ansökningsomgång

Den ordinarie ansökningsomgången pågår 20 december-1 februari. I denna omgång kan du ansöka om utbyte under kommande läsårs höst- och vårtermin. Om du ska söka till ett utbytesuniversitet utanför Europa är det särskilt viktigt att du ansöker här.

Restplatser

Vårens restplatsomgång pågår 15 mars – 1 april. I denna omgång kan du söka de platser som inte blivit fyllda i den ordinarie ansökningsomgången för kommande läsårs höst- och vårtermin.

Höstens restplatsomgång pågår 1 september – 1 oktober. I denna omgång kan du söka de platser som inte blivit fyllda i den ordinarie ansökningsomgången för kommande läsårs vårtermin.

Notera: det är inte alltid säkert att restplatser finns kvar eller utlyses på alla institutioner. Du har därför bäst chans att komma iväg på ditt utbyte om du planerar i god tid, ansöker i den ordinarie omgången, och har förberett dig med ett antal alternativ. Din internationella koordinator kan ge mer information.

Sök dig utomlands!

Ansökan till läsåret 2018/2019 är öppen 10 december-1 februari.

Länk till ansökan

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?